Berlijn - Chr. Reiskoor "Holland Zingt"

Chr. Reiskoor "Holland Zingt"
Ga naar de inhoud

Berlijn

Concertreizen > Reisverslagen
Een terugblik op de koorreis van het Christelijk Reiskoor "Holland Zingt" naar Berlijn, 13 tm 18 mei 2009.

Allereerst willen we naar voren brengen, dat de reis fantastisch was georganiseerd en dat alles liep als een trein (bus)! Ook het verblijf in het luxe Van der Valk-hotel was voortreffelijk!
Nu het koor. Wat hebben we genoten van de zang en van het enthousiasme, dat het koor uitstraalde! Eerst het concert in de Nicolaikirche in Potsdam. Wat een akoestiek! Samen met en door dirigent Adri Poortvliet en organist André de Jager werd het een happening van de eerste klas!
Dan het a-capella zingen in de Dom van Berlijn. Het begin was even moeilijk (wennen aan de galm in de kerk?) maar daarna was het een plezier om naar het koor te luisteren.
Zaterdagavond het concert, samen met de koren Berlin-Charlottenburg en Viva musica Kladow met hun jonge, gedreven dirigent Thorsten Rathenau. De koren zongen prachtig, maar de gezamenlijke liederen (Ave Verum en Dank sei Dir, Herr) waren indrukwekkend! Ook was het een groot plezier om te luisteren naar het virtuoze orgelspel van zowel André de Jager als Thorsten Rathenau. Na het concert werden we in de zaal van de kerk verwend met een feestelijk buffet. Tot slot van deze fijne avond werden er spontaan samen liederen gezongen, waaronder het gevoelige "Amazing Grace".
In de Französische Dom, aan het mooiste plein van Berlijn, de Gendarmenmarkt, werd op zondag-morgen meegewerkt aan de kerkdienst en daarna werd nog een kort concert gegeven. Hier en daar kon je horen, dat het koor wat vermoeid werd, maar het was een belevenis om dit alles mee te maken in deze prachtige kerk met zo'n geschiedenis! We willen onze verwondering uitspreken, dat het koor zich dit repertoire in 10 repetities heeft eigen gemaakt. Dat zegt iets over de instelling van de leden, maar ook vooral iets over de vakkundigheid van onze dirigent Adri Poortvliet.
Onze complimenten!

Naast het concerteren was er héél veel vrije tijd. Wat hebben we gelachen om de ongelooflijk humoristische gids van Schloss Sanssouci in Potsdam! Ook de tijd, die we doorbrachten op vele historische plaatsen in Berlijn, was onvergetelijk. De Dom, het Historisch Museum, de Brandenburger Tor, de Reichstag met zijn unieke glazen koepel, de Gedächtniskirche, het Holocaustmonument en niet te vergeten de, ook door de koorleden, druk bezette terrasjes!
Daarbij waren we ontzettend blij met het prachtige, zonnige weer! Wat het meest bij blijft, zijn de fijne contacten met alle leden van het koor. We zien uit naar een volgende reis met dit unieke koor

Webmasters: Fam. van den Bergh
Terug naar de inhoud